fbpx

CloudSoft

Chat Widget
Jean CloudSoft AI ChatBot

#03 Spam a céges emailek között

A mindennapi spam és malware üzenetek elkerülése még tapasztalt, a digitális világban jártas felhasználóként is nehézséget okozhat megfelelő informatikai védelmi megoldás hiányában. Számos ügyfelünk érzi úgy, hogy a spam emailek és a malwareek hátráltatják a munkában és minden nap „élet halál harcot vív”, hogy navigálni tudjon és ki tudja szűrni a fontos leveleket a spammek közül.
Scenes-03-copy

A technológia adekvát támogatása manapság elengedhetetlen egy modern vállalkozás jó működéséhez. Ha az IT üzemeltetés nem jól működik egy cégen belül, annak a munkavállalók frusztrációján túl az ügyfél elégedettségére nézve is negatív hatása lehet.

Sok éves tapasztalatunk alapján összegyűjtöttünk 10 gyakori IT üzemeltetési probléma-tünetet, melyekkel a partnercégeinkkel való együttműködés során a legtöbbször találkoztunk. Diagnózist állítottuk fel minden egyes tünetre, melyen keresztül szemmel látható, hogy hol bukhat el ennek a nagyon fontos siker-komponensnek a hatásfoka még a legjobb szándék mellett is.

IT Tünet:

„Zsarolóvírus, adathalász levelek a céges emailek között”

Kivel nem fordult még elő, hogy kapott egy „teljesen hiteles” levelet, amiben egy afrikai herceg ráhagyta minden vagyonát, vagy kit nem kértek még fel egy nagyobb mennyiségű arany szállítmány megőrzésére. 

Persze mindegyik ilyen levélben az állt, hogy egy nagyobb összeg elküldése és a személyes adatok átadása után indulhat csak el az arany üzlet. Sajnos ilyen és ezektől még jóval veszélyesebb levelek több ezrei keringenek naponta és kerülnek be óvatlan felhasználók emaijlei közé. A Forbes magazin friss kutatása szerint több mint 320 milliárd spam emailt küldenek el minden nap. 94% a malware támadásoknak ezen az úton jut el hozzánk.

 “Annyi kéretlen levelet kapok, hogy alig tudom kibogarászni közülük a tényleg nekem címzett fontos üzeneteimet!”  

“Nem tudom eldönteni, hogy ezt a levelet tényleg a számlavezető bankom küldte, vagy csak valaki megpróbál megtéveszteni!”.

Ezt a helyzetet még tapasztalt és a digitális világban jártas felhasználóként is nehéz és frusztráló kezelni megfelelő informatikai védelmi megoldás hiányában. Számos ügyfelünk érzi úgy, hogy a spam emailek és a malwareek hátráltatják a munkában és minden nap „élet halál harcot vív”, hogy navigálni tudjon és ki tudja szűrni a fontos leveleket a spammek közül.

Ilyen problémákra jelenthet megoldást a Microsoft felhőalapú biztonsági rendszerei, mint pl. a Microsoft Defender termékcsalád végpont- illetve felhőszolgáltatás védelme, vagy az Exchange Online Protection szabályalapú vagy a mesterséges intelligenciára is épülő anti-phishing, adaptív szűrőmegoldásai.

Ezek a rendszerek nagy pontossággal szűrik a kéretlen leveleket, és folyamatosan követik is őket ezzel lehetővé teszik, az elkeveredett levelek beazonosítását, vagy akár a spamnek és / vagy malwarenek érzékelt levelek karanténból való kivételét és ellenőrzését. Valamint lehetőséget nyújtanak a törölt levelek visszaállítására. 

IT Diagnózis:

Fejlett email szűrő Szolgáltatás hiánya.

Ezzel biztonságossá, és követhetővé teszik a felhasználók munkáját. A Defender for office 365 képes nagymennyiségű üzeneteket szűrni és kezelni, valamint észlelni a linkek mögött megbújó fenyegetések akár a levelek csatolmányaiban is mint pld. egy World file. Megnyitáskor ellenőrzi a link mögötti tartalmat és ha egy ismert malware IP címet észlel akkor azt egyből blokkolja.

A Safe attachment funkció az üzenteket egy „labor környezetbe” egy úgynevezett detonation chamber-be érkezteti majd itt szimulálja, hogy mi történik a levél megnyitásakor és gépi tanulás alapján dönti el, hogy karanténba teszi-e vagy engedi tovább a fiókba mivel biztonságos az üzenet és minden tartalma.

A védelem egy cloud base alapú megosztásnál is fontos, mint pld SharePoint, Teams vagy a OneDrive. a Microsoft Exchange Online Protection nagy mennyiségű levél szűrése és karantén kezelése mellett rendelkezik a ZAP (Zero-hour auto purge) funkcióval. Sajnos akármilyen erős is a biztonság mindig lesz egy két rosszindulatú levél, ami át tud csúszni rajta, amihez még nincs szignatúra mely kiszűrné őket. A ZAP viszont folyamatosan szkenneli a felhasználók email fiókjait és képes visszamenőleg eltávolítani a spam és malware tartalmú üzeneteket, amelyek átcsusszantak az új szignatúra megérkezése előtt.

Egyre több manapság az identity theft, nem csak felhasználók személyiségét, de teljes weboldalakét is képesek ellopni a hackerek. 2022-ben a hamis céges weboldal csalások (phishing) kiemelkedően elhúztak a többi internetes bűntény mellett. Gyakori módszer, hogy a hackerek kicserélnek akár csak egy betűt és a kontozo.com megbízható ügyfelünkből egy komtozo.com hamis oldalt készítenek, amit a legtöbb felhasználó sajnos nem szúr ki szabad szemmel. Az anti-phishing egy machine learning model alapú megszemélyesítéseket detektáló algoritmus segítségével akadályozza meg hogy a felhasználók áldozatul essenek lopott, hamis linkeknek és weboldalaknak.

Mint olvasható a veszélyek, zsarolóvírusok és adathalász emailek száma nagy, bőven a milliárdokban jár naponta, az itt említett Microsoft rendszerek arra lettek kifejlesztve, hogy minél nagyobb pontossággal válasszák el a kéretlen tartalmakat az üzletileg fontosaktól, ezzel biztosítva, hogy a felhasználó végre biztonsággal tekinthet beérkező üzeneteire, amelyekben nem fog semmi feleslegeset vagy veszélyeset találni. Ha Ön is találkozott már hasonló problémával, és úgy érzi szélmalomharcot vív a spam és a malware ellen, érdemes meghallgatni egy ingyenes konzultáció keretében, hogy az Ön cégének konkrét digitális céljaira szabottan milyen megoldást tudunk ajánlani.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tekintse meg ingyenes Webinárunkat.