fbpx

CloudSoft

Chat Widget
Jean CloudSoft AI ChatBot

Növekvő energia árak

Az infláció és a supply Chain zavarok az elmúlt évben világszerte érintették az IT cégeket és felhő szolgáltatókat. Beleértve az olyan giga vállalatokat is mint az Amazon Web Services Inc., a Microsoft Corp. és a Google LLC.
Két figura beszélget egy irodai IT háttér elött: Felhasználó panasza: Egekben az energia árak, ez meglátszik a cég költségein is. Az informatikus válasza: A növekvő energia árak elkerülésére megoldást jelenthet a felhő.

A geopolitikai kép drasztikusan megváltozott, különösen Európában és Magyarországon. Az ukrajnai háború miatt, az energia- és nyersanyagárak egyre csak szállnak el. Emellett a kormányzati szankciók és a vállalati kivonulások miatti orosz gazdasági elszigetelődés következményei még csak most kezdenek érvényesülni.

 A KKV-k házon belüli infrastruktúrájának üzemeltetése a felfutó energia árak miatt nagyon megugorhatnak a nem túl távoli jövőben. A szervertermek hűtése és energia ellátása az egekbe fogja verni a költségeket. A legtöbb cég nem fog tudni napelemekre beruházni, vagy más alternatív erőforrásokat installálni, szóval nehezen vagy sehogyan sem fogja tudni megteremteni a cég energia függetlenségét. Erre a problémára nyújthat „menekülési utat” a felhő. 

Az AWS, az Azure és a Google Cloud nem tapasztalhat olyan jelentős közvetlen bevételi hatást, mint a kisebb vállalatok. Mivel az adatközpontok üzemeltetésének költségei Európában növekedni fognak, ezek a giga cégek igyekeznek a gazdasági hatások elnyelésére. A Microsoftnak sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb napelem parkra beruházni, mint egy átlagos magyar KKV-nak. Ennek ellenére nem jelenthető ki biztonsággal, hogy a felhőszolgáltatások egységárai továbbra is csökkeni fognak, mint azt az elmúlt években tették. Jelenleg a felhő árak még nem kúsztak fel ezért, ha valakinek sok a céges energia igénye most érné meg váltani. Ha később a giga vállalatok esetleg árat is emelnek a felhőszolgáltatásokra, a fajlagos költség még mindig kevesebb lesz, mint a hűtött szervertermek fenttartása.

Amennyiben bármi kérdése van a CloudSoft csapata segít Önnek ingyenes tanácsadás keretében feltérképezni az Ön felhő igényeit. Kérjük forduljon hozzánk bizalommal.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tekintse meg ingyenes Webinárunkat.